Smaczne pomysły na zimowe zabawy

cukierki z syropu klonowego2Sezon na świąteczne animacje zbliża się wielkimi krokami. Już niedługo Śnieżynki, Mikołaje i Skrzaty w galeriach handlowych będą zachęcać dzieciaki do pieczenia pierniczków, dekorowania ciasteczek i robienia ozdób choinkowych. Te atrakcje powtarzają się od kilku lat i odnosimy wrażenie, że  trochę się dzieciakom znudziły. Czy można zaproponować im coś równie atrakcyjnego a jednocześnie „świeżego”? O tak! Przedstawiam kilka pomysłów, do wykorzystania nie tylko na pyszne świąteczne animacje, ale jako urozmaicenie urodzin, balu karnawałowego czy po prostu kreatywna zabawę domu lub przedszkolu.

 

ŚNIEŻNE LIZAKI

Robienie śnieżnych lizaków z syropu klonowego jest kanadyjską tradycją. Każdej zimy dzieciaki wychodzą na świeży i czysty śnieg, by wykonać własne smakołyki topione w puszystym, białym puchu. U nas niestety CZYSTEGO śniegu nie uświadczysz, o ile w ogóle spadnie. Dlatego zamiast na ślicznej, białej pierzynce nasze cukierki będziemy kłaść na…kruszonym lodzie!

POTRZEBNE BĘDĄ:

– syrop klonowy lub cukier kryształ wymieszany z odrobiną kwasku cytrynowego i dowolnego aromatu spożywczego (dla smaku)

– garnek z grubym dnem lub porządna patelnia

– drewniane szpatułki do lodów (ewentualnie patyczki  do grilla)

– drobno pokruszony  lód

– duża brytfanka

KROK 1

Przesyp lód do brytfanki i uklep. Wlej syrop klonowy do garnka. Do wykonania kilku lizaków wystarczy pół szklanki.

KROK 2

Następnie doprowadź syrop do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy syrop zacznie się ciągnąć zdejmij go z ognia. Jeśli, zamiast syropu klonowego używasz cukru, wsyp go na patelnię. Gdy się rozpuści, cały czas mieszając, doprowadź go do podobnej konsystencji, jak syrop klonowy. Uważaj, by nie spalić cukru bo Twoje cukierki będą miały gorzki posmak.

KROK 3

Ostrożnie wylej masę cukierkową na przygotowany wcześniej lód. Rozprowadź masę w formę wstęgi i nawiń na patyczek zanim stwardnieje. Gotowe!

 

CYNAMONOWA ŚNIEŻYNKAcynamonowa śnieżynka2

Genialnie prosty przepis a jednocześnie alternatywa dla troszkę już opatrzonych serwetkowych wycinanek.

POTRZEBNE BĘDĄ:

– tortilla

– topione masło

– cukier kryształ, może być gruby (polecamy cukier trzcinowy!)

– cynamon

– nożyczki, miska

KROK 1

Tortillę lekko ogrzej na patelni lub włóż chwilę do mikrofalówki, aby nabrała elastyczności.  Cukier i cynamon przesyp do miski i dokładnie wymieszaj oba składniki.

KROK 2

Złóż tortillę na pół i jeszcze raz na pół. Następnie wytnij pożądany kształt. Najlepiej użyć do tego nożyczek (plastikowe nożyki mogą sobie nie poradzić z tortillą). Następnie posmaruj śnieżynkę topionym masłem. Ja robię to za pomocą pędzelka z gumowym włosiem. Posyp ją cukrem i cynamonem.

KROK 3

Włóż śnieżynkę do rozgrzanego do 250⁰C na 5 – 10 minut. I gotowe. Zawieś swoje dzieło na choince lub jako ozdobę na oknie. Możesz też zjeść ją ze smakiem.

Dodaj komentarz